Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Alois Jirásek

Alois Jirásek
Studoval na gymnáziu a toužil se stát malířem, ale z existenčních důvodů studoval fakultu historie. Byl osobním přítelem Mikoláše Alše. Působil 14 let jako profesor historie v Litomyšli.
Psal o tématice národního obrození, o době husitské a o době pobělohorské.
• Mezi proudy - třídílný román, zachycuje období vlády Václava IV., kdy začínají rozpory ve společnosti a začíná husitské hnutí. Román začíná na dvoře mladého Václava IV., kde dochází ke sporům s arcibiskupem Janem z Jenštejna. Začínají rozpory uvnitř církve a šlechty a toto se postupně přesouvá na lid. Jsme svědky krvavých bouří, nepokojů proti Židům, nepokojům na Pražské univerzitě, svatby Václava IV. se Žofií, úkladů proti králi, jeho uvěznění v Krumlově, poté v Rakousku, kdy proti němu vystoupili panská jednota a Rožmberk; otevření Betlémské kaple. Vše končí rokem 1409 vydáním Kutnohorského dekretu, kdy Hus byl rektorem Pražské univerzity. Objevuje se zde i Jan Žižka z Trocnova.
• Proti všem - třídílná románová kronika z počátku husitského hnutí. Začíná stavbou Tábora a přípravou k boji. Jsme svědky vyjednávání Pražanů se Zikmundem, Žižkova hněvu, obléhání Prahy Zikmundem, bitvy na Vítkově, u Benešova. Jirásek předvádí taktiku boje a zbraně. Důležitá je postava Jana Žižky z Trocnova a jeho protihráče Zikmunda, syna Karla IV. Husité šli proti celému katolickému světu. V Táboře vzniká úchylná sekta Adamitů a následuje její zlikvidování. Jsou zde postavy jak skutečné tak i vymyšlené. Mezi vymyšlené patří např. rodina Vladyků z Vozdna: starý Vladyka je typický husitský hejtman, jeho synovec Ondřej, odvážný mladík, který chce okamžitě bojovat, dcera Zdena je typická husitská žena, stane se členkou Adamitů.

Žádné komentáře:

Okomentovat