Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jan Neruda

Jan Neruda
Básník, prozaik, kritik, novinář, pochází z Malé Strany, má vliv na tvorbu, z počátku jsou jeho díla příliš pesimistická – kritická vůči společnosti, na počátku své tvorby je odsuzován.
Nejvýznamnější představitel májovců.
Z chudé rodiny.
Účastnil se práce na almanachu Máj.
Pracoval jako novinář, přivydělával si jako soukromý učitel.

Uznávaným se stává po vydání „Písní kosmických“ - básně mají písňovou formu.

Jako první vydává „Hřbitovní kvítí“ - v díle se objevuje kritický pohled na svět. Sbírka byla neúspěšná, nebyla přijata ani kritikou, ani veřejností.

Neruda se po tomto neúspěšném díle téměř na 10 let odmlčel.
Nikdo z něho nedostal ani verš.
• Knihy veršů – soubor složený z oddílů Kniha veršů výpravných se sociální tématikou, Kniha veršů lyrických a smíšených, obsahující intimní zpovědi básníka ( cyklus Otci, Matičce, Anně ) a Kniha veršů časových a příležitostných, plná vlastenecky laděných skladeb.

• Dědova mísa – sociální balada vnáší nové prvky, syn pro svého otce vyrábí dřevěné koryto, neboť dědovi se třesou ruce a všechno nádobí rozbil. Při práci ho pozoruje jeho malý syn a ptá se otce, proč vyřezává koryto. Otec mu to vysvětlí. Syn si uvědomí, že i on jednou bude starý a bude odkázán na pomoc syna. Syn klečí před svým otcem a políbí mu ruku.

• Před frontou milosrdných – sociální balada psaná v „ich“ formě, stařec říká vnukovi; starý člověk odchází k milosrdným sestrám, ale jeho syn si pro něj neudělá ani čas.

• Písně kosmické – básnická sbírka postihuje vztah člověka, lidskosti a kosmu, naděje v příznivou budoucnost

1 komentář:

  1. básnická sbírka: Hřbitovní kvítí (jeho 1. básnická sbírka) nebyla přijata, protože se vyhybala tehdejšímu pojetí života, kritizovala život a literaturu,
    objevuje se v ní jízlivost, ironie a skepse.

    OdpovědětVymazat