Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ruchovci a Lumírovci.

Ruchovci a Lumírovci.

70. a 80. léta 19. století.

Májovci = se soustřeďovali na přítomnost a současnost.

Ruchovci = vydali almanach Ruch, připomínají národní historii, vlastenecká témata, chtějí pozvednout české literatury a vyrovnat se tak se světovou, jsou škola národní.

Lumírovci =vydali časopis Lumír, zájem o svět jako takový, vyhledávají univerzální témata, zajímají se o historii, chtějí českému čtenáři přiblížit světovou literaturu, škola kosmopolitní.
Svatopluk Čech
Prozaik, básník – lyrika ( o ničem )
-- epika ( dá se o ní bavit )
Oživoval dobu husitskou.
Redaktorem časopisu Květy.
• Evropa – dramatická epická báseň, alegorie, upozorňuje na nebezpečí anarchie ( na Evropu navazuje epos Slavie – alegorie o sporech mezi Slovany ).
Alegorie = nepřímo vyjadřuje děje, vlastnosti lidí nebo abstraktní pojmy.
• Husita na baltu – husita představuje neohroženého, nebojácného člověka, který bojuje za svou pravdu a právo
• Lešetinský kovář - sbírka; vesnická témata. Příběh kováře, který vede vzporu venkovanů proti německému majiteli kovárny
• Nový epochální výlet pana Broučka, tentokráte do XV. Století -
Pan Brouček se octne v opilém snu v husitské Praze, a to právě v době, kdy je obležena Zikmundovým vojskem a kdy se schyluje k bitvě na Vítkově. Husité dovedou Broučka k Žižkovi, aby o něm rozhodl. Naštěstí se však Brouček probudí a vidí, že je v prázdném sudu na dvoře hradčanského hostince Vikárky. V noci si totiž spletl cestu, místo na ulici vyšel na dvůr a do sudu spadl.
• Pravý výlet pana Broučka do Měsíce - satira na Lumírovce, obyvatelé Měsíce, kteří žijí jen z vůně květin a jsou naprosto odtrženi od života.

Žádné komentáře:

Okomentovat